AEGEE Hakkında Genel Bilgi
AEGEE, Avrupa'daki toplumlar ve ülkeler arasında zorla yaratılmış düşmanlık ve önyargılardan arınmış bir Avrupa fikrini gençlerin oluşturabileceği düşüncesinden hareket ederek, farklı kültür ve milletlerden gelen gençler arasında işbirliği ve dayanışmayı geliştirmek için ekonomik ve politik olarak bağımsız gençlik etkinlikleri düzenlemektedir. AEGEE, Avrupa'da ki tüm ülkelerin sahip olduğu çeşitlilikleri ve farklılıkları bir kültürel zenginlik olarak gören, kendi ülkelerinde, şehirlerinde ve Avrupa'da sivil toplum alanında aktif olan gençlerin bir araya getirdiği Avrupa'nın en büyük disiplinlerarası öğrenci kuruluşudur. AEGEE bütünleşmiş bir Avrupa'yı, sınırlarötesi işbirliğini, ve akademik bir çevre içinde entegrasyonu savunur. Herhangi bir politik partiye veya siyasi görüşe bağli olmayıp, ulusal düzeyde değil, sadece yerel bazda örgütlenir. (AEGEE-Türkiye yerine AEGEE-İstanbul, AEGEE-Ankara, AEGEE-İzmir, AEGEE-Çanakkale gibi)
AEGEE, 1985 yılında Paris’te birkaç üniversite öğrencisinin girişimiyle kurulmuştur. Kuruluştaki temel amaç, o dönemlerde oldukça gündemde olan ‘Avrupa’ kimliğini ve kavramını Avrupalı gençler arasında tartışmaya açmak ve geleceğin Avrupa’sını bu tartışmalar sonucunda şekillendirmektir.
Başlangıçta sadece o dönemki adıyla Avrupa Topluluğu ülkelerine açık olan AEGEE, Avrupa’nın sadece Avrupa Topluluğu ile sınırlanamayacağı görüşünün etkisiyle diğer ülkelere de yayılmış, Sovyet Bloğu’nun çökmesinin hemen ardından da Doğu Avrupa ve Balkanlar’daki gençlere ulaşmaya başlamıştır.
Mihail Gorbaçov (Eski SSCB Devlet Başkanı), Vaclav Havel (Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı), Árpád Göncz (Macaristan Cumhurbaşkanı), Catherine Lalumière (Avrupa Konseyi Genel Sekreteri), Jacques Santer (Avrupa Birliği Başkanı), Bronisław Geremek (Polonya Dışişleri Bakanı ve AGİT Eski Başkanı), Kenneth Edwards (Avrupa Rektörler Konferansı Başkanı) AEGEE’nin Avrupa çapındaki hamileri arasında yer almaktadır. AEGEE, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olup, herhangi bir politik taraf tutmaz. Bütün projeler ve aktiviteler, Gönüllü olarak çalışan üyeler tarafından yürütülmektedir. AEGEE’nin dört temel çalışma alanı vardır. Bunlar;
Barış ve İstikrar,
Yüksek Öğrenim,
Aktif Vatandaşlık
Kültürel Değişim.
AEGEE, ülke bazlı değil, şehir bazlı örgütlenmiştir. Bunun temel sebebi, birleşik bir Avrupa düşüncesinin savunucu olmasıdır. AEGEE’nin bu düşünceye yönelik belli amaç ve politikaları vardır;
Barış yolunda bütün engelleri, düşmanlıkları, sonradan yaratılmış bölünmeleri ve zorla varsayılan farklılıkları aşmış bir Avrupa oluşturmak.
Avrupa kültür ve uygarlığının anlaşılması ve tanımlanması için çalışmak ve öğrenci hareketliliği ile birlikte Avrupa anlayışını gençler arasında yaygınlaştırmak.
Bölgesel özelliklere ve kültürel farklılıklara saygı gösterirken, bunların Avrupa üst kimliğiyle bir sentezini oluşturmak.
Özgürlük, demokrasi, insan hakları, hoşgörü, hukukun üstünlüğü gibi kavramların daha uygulanabilir olması için çalışmak.
Eğitimin temel bir hak olduğu anlayışını yerleştirmek ve bundan herkesin yararlanabilmesi için çaba göstermek.
Avrupa’nın bugününe ve geleceğine şekil verirken Avrupa dışı kültürleri de tanımak ve desteklemek, onların da güvenliğine ve mutluluğuna katkıda bulunan açık bir Avrupa yaratmak.
Refahın sağlanması yolunda yaratıcılığın ve gelişmenin desteklenmesi, çevrenin korunması ve dünyanın yoksun uluslarına yardım edilmesi yönünde çaba sarfetmek.
Avrupa Öğrencileri Forumu AEGEE Hakkında Genel Bilgi için “0 yorum” bulunmaktadır.